Blog

Bekijk onderstaand actueel nieuws over Edux, artikelen en blogs van onze onderwijsadviseurs en aankomende events voor (onderwijs)professionals.

Blog

 • Begrijpend lezen is geen vak!

  Begrijpend lezen is geen vak!

  Dat begrijpend lezen een belangrijke vaardigheid is staat buiten kijf. Maar wat maakt begrijpend lezen dan zo belangrijk? Wat wil je kinderen leren door aandacht te besteden aan begrijpend lezen? Adviseurs Marcel van As en Ellen Speekenbrink zetten uiteen wat belangrijk is bij begrijpend lezen. Lees hier meer.

 • Samen sterker voor kindontwikkeling

  Samen sterker voor kindontwikkeling

  Edux en Bureau ICE gaan een mooie samenwerking aan. Bureau ICE ontwikkelt en verzorgt toetsen voor het primair onderwijs, Edux vertaalt de resultaten en verzorgt de implementatie naar een passend aanbod op basisscholen. We nemen je mee in de doelstelling en werkwijze.  

   

 • Leerkrachten, de komende weken van online lesgeven hoeven niet perfect te zijn!

  Leerkrachten, de komende weken van online lesgeven hoeven niet perfect te zijn!

  Leerkrachten houden van hun leerlingen en willen hen, onder elke omstandigheid, positieve leerervaringen meegeven. Dus toen de leerkrachten te horen kregen dat ze binnen 24 uur alleen nog maar online konden lesgeven, stortten ze zich bijna massaal op de technieken die hen daarbij zouden gaan helpen. Maar velen van ons zijn perfectionisten en dit is de situatie om hier met elkaar alert op te zijn. In de praktijk merken we dat onderstaande zaken een rol spelen. Speelt dit bij jou ook?

 • Blijf in contact - Gouden vragen

  Blijf in contact - Gouden vragen

  Vorige week schreven we al een blog over het in contact blijven met elkaar en beloofden we jullie een aantal gouden tips. Je leest ze in de nieuwe blog van Willeke.

 • Blijf in contact

  Blijf in contact

  Er komt in deze tijd veel op je af als professional in onderwijs en opvang. Het is hierbij belangrijk dat we ook met elkaar in contact blijven. Contact tussen kinderen, tussen kind en leerkracht, ouders. Hoe doe je dat? We nemen je nu alvast mee in bijgaand artikel, volgende week volgen er nog enkele gouden tips vanuit de dagelijkse praktijk.

 • Digitaal werken; wie bepaalt? De leerkracht of de software?

  Digitaal werken; wie bepaalt? De leerkracht of de software?

  Meer dan één derde van alle basisscholen in Nederland is overgestapt naar een nieuwe rekenmethode. Meer dan 50% daarvan heeft gekozen voor een volledig digitale versie. Adviseurs Nicolette Simons en Marcel Peters nemen je mee in de valkuilen en de voordelen.

 • Interactievaardigheden

  Interactievaardigheden

  Adviseurs Marjolijn Steernberg en Jolien Ramakers-Deckers nemen je mee in de interactievaardigheden bij baby's.

 • In de hoek met Anouk – De watertafel

  In de hoek met Anouk – De watertafel

  Spel vormt de basis voor de ontwikkeling van het jonge kind. Om kinderen te kunnen laten spelen is een goed ingerichte speelleeromgeving essentieel. Lees dit keer meer over de watertafel.
   

 • Edux gelooft in de kracht van Kwink!

  Edux gelooft in de kracht van Kwink!

  Edux is blij en trots dat wij sinds kort zijn gaan samenwerken met Kwink. Kwink is een online lesmethode voor sociaal-emotioneel leren op school. De methode is gericht op het aanleren van vijf bewezen gedragscompetenties, vanaf groep 1 tot en met groep 8.

 • Audits rondom het thema hoogbegaafdheid

  Audits rondom het thema hoogbegaafdheid

  Het ontwikkelen van passend onderwijs aan hoogbegaafde kinderen speelt momenteel op veel scholen. Een audit kan je verder opweg helpen hiermee. Lees hier meer! 

 • Voorschoolse educatie vraagt om een duidelijke visie

  Voorschoolse educatie vraagt om een duidelijke visie

  Vanaf 2020 wordt het aantal uren voorschoolse educatie verhoogd. De uitbreiding van het aantal uren wordt gezien als een extra stap in de richting van gelijke kansen voor alle kinderen. Adviseurs Gerrie Compen en Ilse Tijmensen bespreken een aantal pedagogische en maatschappelijke aandachtspunten, die zij belangrijk vinden bij de invoering van deze urenverhoging.

 • Huil maar, ik ben bij je

  Huil maar, ik ben bij je

  Huilen is altijd een signaal. Adviseurs Marjolijn Steernberg en Jolien Ramakers-Deckers nemen je mee in de primaire redenen van huilen bij baby’s en wat de voordelen van troosten zijn. 

 • Doelgericht werken met kleuters

  Doelgericht werken met kleuters

  Afscheid nemen van de ‘papieren tijger’, meer ruimte voor spel en leerkrachten die met plezier voor de groep staan. Een utopie? Helemaal niet, het kan zeker! Lees hier hoe adviseur Karlijn Brouwers je mee neemt in het doelgericht werken met kleuters.

 • Wereldoriëntatie JSW september

  Wereldoriëntatie JSW september

  Wereldoriëntatie is het vakgebied dat leerlingen helpt de wereld te begrijpen. Er zijn diverse werkwijzen en methodieken die
  hierbij ondersteunend zijn voor de leerkracht. Wat zijn de belangrijkste keuzefactoren als je een aanpak moet kiezen?

 • In de hoek met Anouk – de bouwhoek

  In de hoek met Anouk – de bouwhoek

  Spel vormt de basis voor de ontwikkeling van het jonge kind. Om kinderen te kunnen laten spelen is een goed ingerichte speelleeromgeving essentieel.

 • Een nieuwe rekenmethode?!

  Een nieuwe rekenmethode?!

  Het is je vast niet ontgaan: er is een nieuwe generatie rekenmethodes op de markt. Malmberg, ThiemeMeulenhoff en Noordhoff komen met vier nieuwe methoden. Adviseur Nicolette Simons neemt je mee in de factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van de rekenmethode. Ook geeft ze een overzicht van vier nieuwe methoden.

 • Babyspeelgoed

  Babyspeelgoed

  Wat voor speelgoed past bij pasgeboren baby’s? Lees hier meer! 

 • Experimenteren in de kinderopvang

  ‘Van experimenteren kun je leren’ en ‘fouten maken mag’. Kreten die we ons zelf allemaal horen zeggen. Karlijn Brouwers neemt je mee in de stappen die nodig zijn om te durven experimenteren in de kinderopvang. 

 • Gezonde Kinderopvang

  Gezonde Kinderopvang

  Een gezonde start, dat is de basis voor succes. Ieder kind verdient een gezonde start.

 • Nieuws uit Finland!

  Nieuws uit Finland!

  Onze oud-collega Andrea Stassen is in augustus 2018 met haar gezin verhuisd naar Finland. Lees hier over haar ervaringen in de opvang en het onderwijs. 

 • Kies coach

  Kies coach

  Steeds meer kinderen en/of jongeren krijgen te maken met echtscheidingen. Voor kinderen betekent dit grote veranderingen, alleen al in het dagelijks leven.

 • VIB in de babygroep

  VIB in de babygroep

  De babytijd is een facinerende periode waarin een baby zich in een snel tempo ontwikkeld.

 • EDI en methodes

  EDI en methodes

  Is jouw school ook druk bezig met het werken volgens het Expliciete Directe Instructie-model (EDI)? 

 • Trots en dankbaar!

  Trots en dankbaar!

  Wat zijn wij trots en dankbaar! Onze klanten waarderen de dienstverlening van Edux met een 9,9 (onafhankelijk CEDEO-onderzoek). Wij voelen ons enorm gesteund en bouwen vol enthousiasme samen met onze partners verder aan toekomstbestendige kindontwikkeling.

 • RIJKT en Edux bundelen krachten

  Pedagogisch expertisecentrum RIJKT (Eindhoven) en adviesorganisatie Edux Onderwijspartners (Ulvenhout/ Breda) hebben een intentieverklaring getekend om hun kennis en krachten te bundelen. Zo kunnen de kenniscentra samen een nog breder, actueler en integraler dienstenpakket aanbieden.

 • Schooladvies en intelligentie

  Schooladvies en intelligentie

  Intelligentie als onderdeel van het schooladvies in groep 8. Hoe kun je als school zicht krijgen op het intelligentieprofiel van een leerling?

 • Goed gedrag kun je leren

  Goed gedrag kun je leren

  Goed gedrag in de school. Lees in deze blog van Willeke Essing hoe je dat kunt realiseren met SWPBS.

 • Ik denk dat ik kan leren!

  Ik denk dat ik kan leren!

  Hoe beïnvloedt een groei- of fixed mindset de ontwikkeling van kinderen en wat kan jouw rol als leerkracht hierin zijn? Lees meer...

 • Doelen stellen met kinderen

  Doelen stellen met kinderen

  Hoe zorg ik ervoor dat leerlingen zicht hebben op hun eigen leerproces? En hoe kan ik als leerkracht de leermotivatie van mijn groep verhogen? Ga met een leerling in gesprek. Lees hier meer over doelen stellen met kinderen.

Inschrijven nieuwsbrief 'algemeen'

Inschrijven nieuwsbrief 'Jonge Kind'

Inschrijven nieuwsbrief 'rekenspecialisten'