Babyspeelgoed

Babyspeelgoed

Wat voor speelgoed past bij pasgeboren baby’s? Vanaf het eerste moment dat baby’s geboren worden hebben baby’s genoeg aan zichzelf. Het ontdekken van de handen, vingers en voeten is al een hele uitdaging. Later kun je dingen aanbieden. Te denken valt aan knisperboekjes, doekjes, lapjes van verschillende structuren/materialen.

Baby’s ontdekken; ze voelen met hun vingers en mond en voelen zo de verschillende structuren van materialen. Als ze wat ouder worden kunnen ze nog beter grijpen met hun handen. Vanaf dan kan er ook andere speelgoed worden aangeboden. Zorg ervoor dat dit niet te zwaar is. Het speelgoed moet licht en makkelijk te grijpen zijn, dus niet te groot of met ‘gaten’. Denk bijvoorbeeld eens aan ‘sensorische ballen’. Dit zijn ballen van verschillende structuren, heel licht en makkelijk te pakken. Omdat deze uiteraard ook rollen wordt de baby hierdoor uitgedaagd om de bal te grijpen, ook al moet hij/zij zich dan strekken, omrollen of anderszins.

Bij baby’s gaat het vooral om ‘ontdekken’ en herhalen. Wat gebeurt er als ik een balletje in een fles stop? Hoe krijg ik de balletjes eruit? Het herhalen, herhalen en nogmaals herhalen vinden baby’s heel intrigerend.

Zodra baby’s ouder worden, wordt hun wereld letterlijk en figuurlijk vergroot. Dan passen we het speelgoed vanzelfsprekend weer aan.

Onthoud dat baby’s kleine onderzoekers zijn.. Als het speelgoed hun nieuwgierigheid prikkelt is het al snel goed!

 

Marjolijn Steernberg

m.steernberg@edux.nl

06-83442754

Reageren