Cito STRESS

Cito STRESS

Al vanaf zijn tweede verjaardag kletst mijn zoon de oren van ieders hoofd. Hij las toen hij 5 was en vanaf die tijd leest hij alles wat los en vast zit. Het gebeurt regelmatig dat hij ’s avonds veel te laat uit bed komt om de betekenis te vragen van woorden als ‘elimineren’ en ‘assimileren’. Niets mis met zijn woordenschat zou je al snel denken, maar niets is minder waar.

In groep 4 kwamen wij trotse ouders op oudergesprek om te horen hoe fantastisch slim onze zoon was. De juf viel direct met de deur in huis: “Ik maak me zorgen om zijn woordenschat.” Stomverbaasd keken wij elkaar aan, zijn woordenschat? Onze goed gebekte zoon, die elk woord dat hij las of hoorde wilde begrijpen? “Waarop baseert u dat?”, stamelde mijn man. De juf antwoordde daarop dat onze zoon bij de Cito woordenschat toets het laagste niveau had behaald. In de methodetoetsen zag ze het niet, maar de Cito is een genormeerd instrument en heel belangrijk, dus ze wilde graag remediëren. Gedesillusioneerd gingen we naar huis. We vroegen onze zoon nog even naar die ‘moeilijke’ toets. Hij wist meteen waar we het over hadden. ”Ja dat was een heel rare toets, het goede antwoord stond er nooit precies bij, dus ik heb vaak niets ingevuld.”

We hebben onze zoon geadviseerd toch maar aan te vinken wat volgens hem het beste bij de vraag past. Dat doet hij nu, maar steeds onder protest. Hij maakt de toets sindsdien bijna foutloos.

Misschien zijn sommige kinderen gewoon te slim voor de Cito woordenschat…

Sabine Louwerens

  • Sommige kinderen zijn idd ook slimmer dan de juffrouw...

Reageren

Benieuwd wat Edux voor jou kan betekenen?

Wij denken graag met je mee! Maak een afspraak en wij gaan samen met jou op zoek naar de beste oplossing.