Zomerdip?

Zomerdip?

Uit onderzoek van de Universiteit Twente (Luyten, Schildkamp, & Verachtert, 2009) is gebleken dat de zomervakantie ten koste gaat van de prestaties van leerlingen, met name op het gebied van de leesvaardigheden. Deze vakantie blijkt een grote rol te spelen bij het groter worden van verschillen tussen leerlingen in leerprestatie; een ‘zomerdip’.

Met name kinderen die meer moeite hebben met het leren (op een of meerdere gebieden) hebben veel behoefte aan extra oefenen, maar in de zomervakantie ligt het leren vaak tijdelijk stil. Echter, het oefenen moet niet lijden tot faalervaringen, gevoelens van frustratie of een afnemende motivatie. Juist het tegenovergestelde! En dat is waar de rol van de ouders van groot belang is. Zorg dat het zelfvertrouwen van de kinderen gestimuleerd wordt en dat zij gemotiveerd zijn om te leren. Oefen spelenderwijs en integreer het oefenen in het dagelijks leven. Juist van de koppeling naar de praktijksituatie kunnen kinderen veel leren.

Een top 5 van tips om de zomervakantie educatief door te komen:

Tip 1: Lezen is overal
Haal een mooi voorleesboek en lees iedere dag (samen) voor. Kies samen een boek en zoek een rustig plekje om te lezen. Probeer het voorlezen af te wisselen, door ook het kind zelf hardop te laten voorlezen. Corrigeer hierbij fouten die het kind maak niet direct. Nadat er is voorgelezen of samen is gelezen, besteed ook tijd aan het nabespreken van het verhaal, zodat ook de verwerking en het begrip hiervan gestimuleerd wordt. Ook kan het kind zelf in praktische situaties lezen, zoals de borden boven de weg, in folders van de dierentuin of musea en op de menukaarten in het restaurant.

Tip 2: Rekenen is leuker dan ooit!
Ook de rekenvaardigheid (of de voorwaarden om te kunnen leren rekenen) kan thuis in de zomervakantie gestimuleerd worden. Er kan gedacht worden aan het betalen in de winkel, zodat het kind het wisselgeld moet natellen. Of het samen koken/bakken of klussen thuis, waardoor het kind oefent met bijvoorbeeld liters, grammen, centimeters en meters. Ook zijn er online diverse rekenspelletjes te vinden, bijvoorbeeld www.rekenweb.nl.

Tip 3: Motorisch handiger
In de zomervakantie is er vaak meer tijd om de dag te beginnen. Stimuleer de ontwikkeling door het kind zelf te laten oefenen met praktische taken zoals het zelf aan- en uitkleden (ook de knoopjes, rits en riem), het zelf poetsen van de tanden en het zelf kammen van de haren. Ook kan het kind helpen in de keuken (tafeldekken, afwassen, flessen open en dicht draaien, drinken inschenken, enzovoorts) of helpen met koekjes bakken.

Andere leuke motorische activiteiten waaraan gedacht kan worden is het oefenen met puzzels, mini-steck, strijkkraaltjes, kleuren, knippen, tekenen, vouwen, spelen met klei of gips, timmeren, figuurzagen, spelen met (technisch) Lego of K’nex, borduren, vingerhaken, of kettingen rijgen. Ook spelletjes als Mikado, Jenga, Ezeltje strek, Dokter Bibber, Pinguïn paniek en knikkeren, doen een beroep op de motorische vaardigheden.

Tip 4: Vertier op de achterbank
Op vakantie gaan betekent vaak een lange (auto-, bus- of vliegtuig) reis. Voor deze reis is het leuk en leerzaam om bijvoorbeeld spelletjes te spelen uit vakantieboeken, het maken van letter-, woord- reken-, puzzel- of schrijfoefeningen in puzzelboekjes (bijvoorbeeld woordzoekers, zoek de verschillen, kruiswoordraadsels) of het spelen van leerzame apps op de tablet (bijvoorbeeld de Apps van ‘juf Jannie’ en van uitgeverij Zwijssen). Ook de ‘ouderwetse’ spelletjes als ‘woordenslang’ (maak een woord met de laatste letter van het vorige woord) of ‘ik ga op reis en ik neem mee...’, zijn spellen die de ontwikkeling van kinderen kunnen stimuleren.

Tip 5: De vakantierugzak!
 

 

 


Voordat de vakantie begint, vullen ouders en kind samen een rugzak. Doe in deze rugzak verschillende (gezelschap)spellen, die op vakantie gespeeld kunnen worden. Doe iedere dag een korte opdracht of een spelletje uit deze vakantierugzak. Deze zijn uitvoerbaar in vrijwel iedere omgeving en zijn leuk en leerzaam voor het hele gezin. Gedacht kan worden aan spellen als Memory, Monopoly, Halli Galli, (Woord)kwartet, Scrabble, Rummikub, Smart Games (zoals Roadblock), Regenwormen, Boggle, enzovoorts. Ook een vakantieboek, leesboek of strips kunnen worden meegenomen in de vakantierugzak.

Alle ingrediënten voor leerzaam vermaak in de vakantie!


Annemie Wouters-Mackus
Orthopedagoog NVO/Onderwijsadviseur
Edux Onderwijspartners
 

 

Reageren