Life Skills

LIFE SKILLS: bouwstenen voor positieve educatie

Life skills biedt een doorlopende leerlijn sociaal-emotioneel leren voor het basisonderwijs en speciaal (basis) onderwijs. Het bestaat uit vier onderdelen die samen de doorgaande lijn vormen.

Groep 1 en 2: Een doos vol gevoelens 
De basisgevoelens blij, boos, bang en verdrietig staan centraal. Op een speelse manier leren kleuters de gevoelens te herkennen, te begrijpen en te uiten. Dit lespakket is ontwikkeld door CEGO (Centrum voor ervaringsgericht onderwijs) verbonden aan de universiteit Leuven in België. Het is via verschillende Nederlandse uitgevers te bestellen. Neem een kijkje in kleuterklassen in België.

Groep 3 en 4: Zippy’s Vrienden
Kleine kinderen, grote problemen? Zippy’s Vrienden helpt! Een zieke oma, een gestorven huisdier, ouders in scheiding of zakken voor een zwemdiploma. Net als volwassenen krijgen kinderen soms met tegenslag en verdriet te maken. Zippy’s Vrienden is een grondig getest lesprogramma, dat kinderen stapsgewijs leert om met verschillende gevoelens om te kunnen gaan. Kinderen worden vaardigheden geleerd, die ze meenemen in hun verdere ontwikkeling. Zippy’s Vrienden is een in Engeland ontwikkeld programma dat kinderen tussen 5 en 10 jaar sociale en emotionele vaardigheden bijbrengt. Om Zippy-trainer te worden bieden onze adviseurs een ééndaagse training aan, inclusief een klassenboek per deelnemer. Flyer Zippy's vrienden

Groep 5 en 6: Apple’s Vrienden
Apple’s Vrienden is het vervolg op Zippy’s vrienden en sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen uit groep 5 en 6.
Bekijk hier de reacties van leerkrachten die werken met Zippy’s Vrienden en Apple’s Vrienden.

Groep 7 en 8: Aan de slag met positieve psychologie 
Voor deze groepen is er een eigentijds en modern lesprogramma op basis van wetenschappelijke inzichten vanuit de positieve psychologie. De activiteiten uit het lesprogramma sluiten goed aan bij de leefwereld van jongeren: in lessen worden YouTube video’s gebruikt of door leerlingen zelf ingebracht naast afspeellijsten met hun favoriete muziek. Coöperatief leren, een onderbouwde en effectieve didactische aanpak, is onderdeel van alle lessen. Lees over de effecten en resultaten van dit programma positieve psychologie via onderstaande link:
Onderzoek naar Programma Positieve Psychologie (link naar jouw stukje)

Ben je op zoek naar een aanpak om het pedagogisch klimaat op jouw school of in jouw groep te verbeteren?  Misschien is Life Skills dan precies wat je zoekt! 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op.

zippys-vrienden.png