Karlijn Brouwers

MT lid / Onderwijsadviseur

06-42485867
“Leer kinderen hóe te denken, niet wat te denken”

Deze uitspraak is toch wel mijn drijfveer in het werk. Want met een goede basis aan kennis én vaardigheden zoals creatief denken, probleemoplossend vermogen en kritisch denken komen de kinderen van nu een heel eind in de wereld van morgen.

Het is ook iets wat ik vaak zeg tegen de pedagogisch medewerkers en leerkrachten die ik begeleid: “Zelf denken werkt toch vaak het beste”. Deze professionals moeten hun handelen niet gaan aanpassen, omdat iemand dat zegt (inspectie, methode, ik als trainer), maar omdat zij zelf vinden dat dat het beste is voor het kind. Ik stimuleer hen hier zelf over na te denken en motiveer hen om hiervoor ook écht in beweging te komen. 

Als onderwijsadviseur Jonge Kind houd ik me bezig met een breed scala aan onderwerpen: van de implementatie van VVE-programma’s, executieve functies en kindvolgsystemen, tot doelgericht werken en visievorming op jonge kinderen. Dit doe ik altijd vanuit de gedachte: Spel is de basis. Ook in mijn werk als Thinking for Learning (T4L)-trainer verlies ik het spelend en ontdekkend leren niet uit het oog.

Ook ben ik betrokken bij de ontwikkeling van Integrale Kindcentra (IKC). Ik begeleid bestuurders, schoolleiders en kinderopvangorganisaties en hun medewerkers om samen een voorziening te creëren die de behoeften van kinderen écht centraal stelt. Daarbij is mijn doel niet ‘Alles onder één dak’, maar wel: toekomstbestendig onderwijs creëren waar onze kinderen van nu, later van zullen profiteren!

Karlijn Brouwers

Blogberichten

De speelleeromgeving op de Rubenshof

De speelleeromgeving op de Rubenshof

De leerkrachten van de Rubenshof wilden meer speelmogelijkheden voor hun kinderen en richtten daarvoor hun speelleeromgeving helemaal opnieuw in. Onze adviseur Karlijn Brouwers dacht met hen mee.

IKC op ons bord

IKC op ons bord

In deze blog vertelt Karlijn Brouwers over haar ervaringen tijdens het diner pensant van de gemeente Breda met als thema; IKC ontwikkeling.