OVER EDUX

Nieuws

Beter ben je buiten - Bewegend leren (Lente)

5 april 2024

Voor de meeste kinderen is het buiten fijner dan binnen. Buiten ervaren ze een gevoel van vrijheid en de buitenlucht zorgt voor vitamine D en alertheid. Neem kinderen dagelijks mee naar buiten, en niet alleen om een kwartier te ‘luchten’. Adviseur Sabine Louwerens deelt regelmatig haar tips om de ontwikkeling van kinderen buiten te stimuleren. Deze keer in het thema ‘Leve de Lente!’

De eerste lentezon laat zich langzaam zien. De jassen moeten nu nog even aan blijven, maar binnen ‘no time’ kunnen kinderen weer zonder jas naar buiten. In bijna elke kleutergroep wordt er veel aandacht besteed aan de seizoenen. Dat is in hogere klassen veel minder. Toch is het goed om kinderen de seizoenveranderingen bewust te laten ervaren. De natuur verandert en ons gedrag verandert onbewust mee. We gaan andere dingen doen en terrassen en speeltuinen buiten lopen weer vol. Het wordt weer langer licht en dat doet iets met ons welbevinden. Leer kinderen om bewust stil te staan bij veranderingen in de natuur. Dit geeft aandacht aan de natuur, het leert kinderen bewust te kijken naar de natuur en zich te verwonderen. Hierdoor gaan kinderen bewuster om met de omgeving om hen heen. In de stad is het vaak minder vanzelfsprekend, maar juist daar moet je kinderen leren kijken, de natuur is overal.

Als de buitenruimte niet groen genoeg is kun je hem met hele kleine veranderingen groener maken. We nemen je graag mee in een aantal praktische tips, waar jij morgen al mee aan de slag kunt gaan!

GROEN OM JE TEGELPLEIN

Heb je heel veel tegels en weinig borders voor bloemen en planten? Haal dan aan de rand van je plein wat tegels er uit. Als je met je klas gaat vergroenen, haal je er per kind een tegel uit. Dit kun je aan de rand doen, door steeds twee tegels te laten liggen en de derde eruit te halen. Of je maakt kleine borders ter grootte van vier tegels. Op deze lege plekjes schep je tot 30 cm diep het witte zand eruit. Hierna vul je de gaten op met tuinaarde. Je kunt daar alles in planten. Bloemenmengsels om vlinders en bijen te lokken, maar ook kruiden of andere planten. Doordat alle kinderen hun eigen tegeltuintje hebben aangelegd, zullen ze er zelf ook goed voor zorgen (eigenaarschap!).

MOESTUIN IN BUITENBANDEN

Heb je weinig ruimte, maar wil je toch een minimoestuin creëren? Gebruik een oude buitenband van een auto of tractor. Leg hem op een plek waar zon komt en vul de band met aarde. In deze band kun je je kleine moestuintje planten. Eerst nog met plastic erover, en als het warm genoeg is kan het plastic er af. Plant een aantal verschillende plantjes, je kunt de band met touw eenvoudig in (taart) punten verdelen.

HAAL DE NATUUR BINNEN EN REKEN ERMEE

Geef alle kinderen een pot. Laat ze deze zelf vullen met potgrond en stop in elke pot een bloembol.

Hoe hard groeit jouw bloem? Elke week kun je samen met de leerlingen kijken hoe het ermee gaat, kun je meten hoe hoog de plant al is, een foto maken van de groei of elke keer een kleine tekening. Kinderen kunnen hier een diagram van maken: wanneer groeit een bloem het snelst? Of is dat elke week even veel? Hoeveel cm is de plant gegroeid? Welk plantje groeide deze week het meest? Zo heb je weken plezier van één plantje per kind.

LENTE WANDELING

Maak een wandeling rondom de school. Fotografeer alles waaraan je kunt zien dat het lente is.
Leer kinderen te kijken naar knopjes van bladeren en bloemen. Kijk of er in de zwarte aarde al plantjes naar boven komen. Is er wellicht al een vogel bezig met een nest? Als je een groen plein hebt, kunnen kinderen dit ook zelfstandig op het plein doen.

TEMPERATUUR BIJHOUDEN

Hang een thermometer bij je lokaal en kijk elke ochtend en avond wat de temperatuur is. Het is nog leuker als je er ook een regenmeter bij hangt. Verwerk de temperaturen (en de neerslag) in een schema naar keuze. Kinderen kunnen ook allemaal zelf een schema maken. Kijk aan het eind van de lente hoe deze is verlopen. Was het warm, koud, droog of nat? Wat deed dit met de natuur rondom de school?

 

De lente is een ideaal seizoen om buiten naar binnen te halen. Haal de lente de school in.

 

Meer weten? 

Wil je meer weten over het inzetten van de buitenomgeving om kinderen tot leren en ontwikkelen te laten komen, neem contact op met Sabine Louwerens.

 

DOWNLOAD ARTIKEL ALS PDF